Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 10:12 - EС счита споразумението Русия- България за „Южен поток“ за незаконно
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
0



imageЕС има сериозни претенции към междуправителственото споразумение между Русия и България от 18 януари 2008 г. относно газопровода „Южен поток“. Както пише „Комерсант“, това е заявила говорителката на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер. „Европейската комисия счита, че това споразумение не е в съответствие със законите на ЕС и че инфраструктурата трябва да бъде отворена за всички страни-членки на ЕС, а не само за участниците в проекта.


България се съгласи да направи промени, но не е посочила конкретен срок „- каза Холцнер. Тя поясни, че Комисията няма претенции към подписаното споразумение от 13-ти ноември, 2010 година между  „Газпром“ и Българския Енергиен за създаването на  съвместно предприятие South Stream Bulgaria.


„В документа се предвижда достъп до газопровода от акционерите в съответствие със законодателството на ЕС“, – поясни  Холцнер.image


Както поясняват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Европейската комисия не е доволна от факта, че „сто процента от капацитета на“ Южен поток „се разпределят между акционерите  и поради това действието на споразумението в предишната версия е невъзможно. От  Министерството заявиха, че „съвместното  предприятие на „Газпром“ и БЕХ ще се стреми към частична отмяна на правилата, какъвто беше случаят с „Набуко „. Става въпрос за това, че  ЕК е делегирала на европейския проект за газопровод  „Набуко“, конкурент „Южен поток“, специалния статут ТЕN, който позволява да се заобиколят правилата на Третия енергопакет на ЕС.


Третият енергиен пакет, приет на 21-ви април 2009 година, предвижда пълна либерализация на пазара на газ и електроенергия в ЕС, включително и лишаване на „Газпром“ и други монополни доставчици, от предимства при транспортиране на газ.


През октомври  заместник-главният изпълнителен директор на „Газпром“ Александър Медведев заяви, че Третият енергопакет „отстранява компанията от достъпа до управлението на транспортни активи на територията на ЕС“, „лишава доставчиците от контрол върху активите за транспортиране на газ  и обезценява направените инвестиции в тези активи.“


Повечето от подписаните междуправителствени споразумения за „Южен поток“ не са съобрзени с Третия енергопакетu. Марлене Холцнер  поясни, че в договора между Русия и Словения се предвижда достъпа на трети страни и е в съответствие с правилата на ЕС. Въпреки това, както отбелязва Максим Шеин от „BrokerCreditService“, остават още  Австрия, Гърция, Унгария, Хърватия, Сърбия и Италия, с които  споразуменията за „Южен поток“ са подписани преди приемането на Третия Енергопакет на ЕС.


Газопроводът „Южен поток“ AG е с капацитет от 63 млрд. куб. метра газ на година,  ще премине от Русия по дъното на Черно море, ще влиза в ЕС през България и след това до Гърция, Италия, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия. Проучването ще бъде готово през 2011 година. В тази връзка генералният директор на оператора на проекта „Южен поток“ AG Марсел Крамер каза, че подводната част на газопровода ще струва 10 млрд. евро. По-рано в меморандум за инвеститорите, „Газпром“ оцени целия проект на 18-24 милиарда евро.


http://grani.ru/Economy/m.183605.html@0830


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2010/11/17/es-stchita-sporazumenieto-rusiya-balgariya-za-yuzhen-potok-za-nezakonno/


Тагове:   България,   незаконно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 559798
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930