Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2011 20:12 - Дават енерго дружествата на прокурор
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
1



imageВМРО – НИЕ ще внесе сигнал до главния прокурор за пълна проверка на електроразпределителните дружества.


Въпреки гръмките обещания на премиера Бойко Борисов, а именно, че ще бъде извършена проверка за това как бяха приватизирани ЕРП-тата и защо в продължение на пет години не са внасяни дивиденти, очакваната сума от която бе 450 млн. лв., това не се случи, заяви на пресконференция в Пловдив председателят на организацията Петко Атанасов. Той изтъкна и причините за исканата проверка. image


Вместо да се уплашат от думите на премиера, от ЧЕЗ внесоха 41 млн. лв., от ЕВН – 1.6 млн.лв., от Е.ОН – нищо. Дружествата формират сериозна печалба, в същото време с възможни доводи и с помощта на държавния регулатор се иска непрекъснато увеличаване на цената на тока, посочват от ВМРО-НИЕ.


В приватизационния договор няма заложена първоначална инвестиция. Напротив – има заложена гарантирана печалба – в началото 16%, на този етап-12 %, при средноевропейски стандарт – 5 %.


Според официалната статистика средната работна заплата в дружествата е 1500 лева. Едно от големите нарушения, констатирани в одита, е увеличаването с близо 100% на плащанията на консултантските услуги на ЕРП-тата към дружествата-майки, което поражда сериозни съмнения за източване, допълват от там.


От ВМРО-НИЕ съобщават още, че на специални семинари, организирани за електроразпределителните дружества, членове на ДКЕВР са получавали солидни хонорари като лектори, което е конфликт на интереси.


Проверката е необходима и за да се разбере дали електроразпределителните дружества са изплатили дължимите на държавата дивиденти, преди да искат по-високи цени на тока, защото според специален одит задълженията и на трите дружества към държавата са огромни.


Качественото снабдяване на малките населени места с електроенергия също е проблем, който не е решен. На много места в България токът непрекъснато спира, особено при бури, посочват още от организацията.


Според председателя на ВМРО – НИЕ Петко Атанасов няма нито една основателна икономическа причина, поради която токът да поскъпва. Напротив, цената на електроенергията би трябвало да бъде свалена, а искането за въвеждане на такса електромер е незаконосъобразно, необосновано и напълно излишно.


От ВМРО-НИЕ напомнят за изявление на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, че се иска поскъпване на тока с цел финансов уют на компанията. В същото време през последните няколко години именно поскъпването на електрическата енергия е изправило пред фалит много български фирми и производства, отразило се е изключително тежко върху българските домакинства.


Ако държавата не предприеме нужните действия, по-добрият вариант е договорите с електроразпределителните дружества да се развалят, заявяват в заключение от ВМРО-НИЕ.


http://news.ibox.bg/news/id_1823935636


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/02/02/davat-energo-druzhestvata-na-prokuror/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 559764
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930