Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 10:54 - Електро разпределителните предприятия разпространяват митове по отношение на инвестициите си
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



imageЕлектроразпределителните предприятия (ЕРП) разпространяват митове по отношение на инвестициите си и аз мога да ги оборя с цифри, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред БНТ в понеделник.


В крайна сметка обаче той не посочи цифри, а допълни, че „това, че не им се дава възможност да инвестират, в никакъв случай не е така“. По думите му те имат свободата да инвестират, но не е задължително винаги тези вложения да се отразяват веднага и пряко в цената, но не обясни кога разходите могат да се включат в тарифите за потребителите.image


В същото време Семерджиев обясни, че ако ЕРП-ата не инвестират и не постигнат предвидените от ДКЕВР критерии за качество, ще им се намаляват приходите, респективно цените.


В края на миналата седмица членът на ДКЕВР Анжела Тонева обяви, че повечето жалби срещу електроснабдителите ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ще намаляват цените на дружествата, докато самите ЕРП-та заявяват, че не могат да постигнат заложените от регулатора критерии за качество, тъй като им се режат инвестициите, за да се поддържат по-ниски цените.


Семерджиев обаче заяви, че „липсата на инвестиции не води до понижаване на техническите и търговските загуби, които имат по мрежата, а всичко това е за сметка на тяхната печалба, тъй като ние имаме трайна и сигурна политика да намаляваме признатите в цената загуби, тъй като те се плащат от всички“.


„Така че аз не бих ги посъветвал да забавят инвестициите, особено електроразпределителните дружества, инвестициите косвено се отразиха в качеството на всяко едно от тези дружества и ние коригираме необходимите приходи, които им утвърждаваме, така че те получават по-малко приходи при по-ниско качество“, каза още регулаторният шеф.


Относно държавната НЕК, за която също се оказа, че не е изпълнявала инвестиционните си програми за поддръжка на мрежата, а с вкараните в цените й пари е плащала за АЕЦ „Белене“ и за „Цанков камък“, но не бе глобена заради това, Семерджиев заяви, че е „малко по-особен случай“.


„Разбира се, там е имало един процес на забавяне на инвестициите в предишни години, което много трудно може да се оправи за 1-2 години. В последната година ние имахме много срещи, анализи, проверка на НЕК правихме по този въпрос. Очевидно мерките, които са предприети от НЕК, са да се подобрява състоянието на мрежата“, допълни председателят на ДКЕВР.


По думите му обаче известна вина за авариите през лятото по Черноморието, когато се скъса далекопровод на НЕК, имали и от ЕВН. Компанията, снабдяваща Югозападна България, била присъединила „доста потребители, без да има акт 16, което също се отразява на потреблението и на капацитета на мрежата в определени точки“.


„Взимат се мерки, това е процес, така че трудно може да се каже, че се толерира която и да е от компаниите, защото нивото на разходите, признатите разходи за НЕК са на същото каквото предишните години, нищо повече не им е признато в цената. Цялата система до крайните цени е като свързана верига и всяко дружество може да счита, че то е ощетено за сметка на другото, те пък считаха, че в предишни периоди са били ощетени“, заяви Семерджиев.


Той повтори тезата си, че повишение на цените на тока от юли ще има заради увеличаващия се дял на произведената от възобновяеми източници енергия и заради инфлацията през 2010 г., но заяви, че конкретното поскъпване е въпрос на сметки.


Регулаторният шеф съобщи още, че ДКЕВР има планове да направи регионални офиси на първо време във Варна, в Пловдив и в Плевен, за да могат потребителите в съответните региони да подават директно там жалби срещу енергийните и водните дружества. Така по думите му най-бързо се решавали проблемите на клиентите. Той обаче не мога да се ангажира със срок, в който това ще стане.


http://mediapool.bg/show/?storyid=176083


?


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/02/15/elektrorazpredelitelnite-predpriyatiya-erp-razprostranyavat-mitove-po-otnoshenie-na-investitsiite-si/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 559533
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930