Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 22:12 - Съветът по европейските въпроси с решения по Стратегията „Европа 2020″
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
0



imageНа днешното си заседание Съветът по европейските въпроси (СЕВ) одобри проект на позиция на България за заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което ще се състои на 7 март 2011 г. в Брюксел. На срещата е планирано да се проведе дебат по въпроси, свързани с изпълнението на Стратегията „Европа 2020”, като се очаква Съветът да вземе решения по следните теми: Европейски семестър и Годишен преглед на растежа; Европейска платформа срещу бедността и социалното изключване и Оценка на социалното измерение на стратегията „Европа 2020“.



По първата тема се предвижда да бъдат приети Заключения на Съвета относно Съвместния доклад за заетостта в контекста на Годишния преглед на растежа, с който стартира т. нар. Европейски семестър. Съвместният доклад по заетост е част от пакета с документи за Годишния преглед на растежа. Анализите и посланията, които съдържа докладът, се базират на ситуацията на европейския пазар на труда, както и на резултатите от прегледа на проектите на Националните програми за реформи на държавите-членки. В доклада са включени основни послания, които обобщават приоритетните направления за реформи в областта на заетостта. Сред тях са: увеличаване участието в пазара на труда на жените и мъжете; подкрепа за създаването на заетост; повишаване атрактивността на работата; намаляване сегментацията на пазара на труда.


Проектът на Заключения на Съвета представя приоритетите, които представляват направленията и областите, в които държавите-членки следва да предвидят подходящи действия в своите Национални програми за реформи. В това отношение България е адресирала голяма част от посочените основни послания като: намаляване на сегментацията на пазара на труда; подкрепа за създаването на заетост; повишаване на знанията и уменията на работната сила. Националната цел за заетост на България е 76%.



На 236-тото си заседание СЕВ одобри и проект на позиция на Република България за заседанието на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, изследвания и космическо пространство), което ще се проведе на 9 и 10 март 2011 г. в Брюксел. Една от темите, включена в дневния ред в областта на „Научните изследвания”, е представянето от страна на Европейската комисия и последващ обмен на мнения между държавите-членки по Стратегия „Европа 2020” – Годишен обзор на растежа; принос към европейския семестър.


ЕК е определила, че са необходими действия от нейна страна и от страна на държавите-членки с оглед ефективното изпълнение и принос за Стратегия „Европа 2020” в пет направления: финансиране за наука и иновации; създаване на иновативни пазари; добро и ефективно управление; въвеждане на регионална спесификация и приоритети;. създаване на ново поколение от квалифицирани млади хора с повече умения и знания.


Страната ни подкрепя необходимостта от действия във всичките пет приоритетни области. В сферата на “Вътрешния пазар и индустрия” се очаква Съветът да вземе решение, регламентиращо правото на 25 държави-членки да установят засилено сътрудничество в областта на създаване на единна патентна защита. Само Испания и Италия са против този подход и ще останат извън тази защита на патентите. България подкрепя проекта и изразява готовност да обсъжда конкретни документи, които да имплементират обсъжданото решение.



На заседанието ще бъде представено Съобщение на Европейската комисия „За по-добре функциониращ единен пазар на услугите – използване на резултатите от процеса на взаимна оценка на Директивата за услугите”. В настоящия документ Комисията представя основните резултати от процеса на „взаимна оценка“ за прилагането на Директивата за услугите, и въз основа на тях предлага пакет от инициативи и действия за следващия етап на изграждане на единния пазар на услугите. Съобщението се придружава от работен документ на Комисията, в който подробно е описана извършената в процеса на „взаимна оценка“ работа, както и първия набор от законодателни реформи, приети от държавите-членки с оглед прилагането на директивата.


България споделя виждането, че икономиката на ЕС се нуждае от по-интегриран и добре функциониращ единен пазар на услуги. Подобряването на условията за развитие на единния пазар на услуги е основната движеща сила за повишаване на производителността и икономическия растеж,  разкривайки потенциала и стимулирайки генерирането на нови идеи, продукти и услуги.


government.bg


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/02/28/savetat-po-evropeyskite-vaprosi-s-resheniya-po-strategiyata-veevropa-2020/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 559778
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930