Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2011 11:12 - България поставя нови условия пред Русия за „Белене“
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
0



imageБългария е поискала да бъде променено договореното досега с Русия за АЕЦ „Белене“ в три основни направления. Това съобщи в четвъртък икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за „Нова телевизия“.


Той обясни, че страната е обявила позицията си чрез писмо до „Росатом“, което е изпратено на 1 юни. До тази дата трябваше да бъде парафиран окончателният договор за изграждането на централата. 


Изискванията на България са проектът да отговаря на последните евроизисквания за безопастността, да бъде променен проектодоговорът с руснаците, така че в него да могат да се включат и частни инвеститори и да се изясни и преструктурира финансовият модел за изграждане на централата, стана ясно от думите на Трайков.


Часове по-късно шефът на „Атомстройекспорт“ (дъщерна на „Росатом“) за България Генадий Тепкян коментира, че в реда на нещата е да се променят условията, преди да бъдат финализирани преговорите, но той не вижда защо София иска промяна на проектодоговора.


„Не би трябвало изисквания на ЕС да бъдат отразени в него“, каза Тепкян. Той допълни, че централата ще отговаря на изискванията на Брюксел за безопасност и реакторите ще бъдат от поколение 3+.


На въпрос как ще коментира не за пръв път обявеното от руска страна нежелание за промяна в проектодоговора Трайков каза: „Какво означава не иска? Това е нашата позиция в преговорите и това е ясно изразена позиция.“


В същото време руският външен министър Сергей Лавров обяви след срещата си в Москва с българския си колега Николай Младенов, че „Русия ще осигури решение на въпросите за безопасността на АЕЦ „Белене“, политизирането на този въпрос е недопустимо“. Той уточни, че руските специалисти са провели много сложни стрес тестове на всички руски атомни централи и по същия начин ще подходят към нивото на безопасност на всички АЕЦ, които строят в чужбина, включително и „Белене“.


Междувременно стана ясно, че до вчера на обед „Атомстройекспорт“ не е получавала официално предложение от България и от британската банка HSBC за промяна на бъдещия договор за строителство на „Белене“. Това съобщи отново Генадий Тепкян във Варна.


„Атомстройекспорт“ не може да очаква предложение за новдоговор от HSBC, посочихя късно следобед от НЕК като обясниха в съобщение до медиите, че банката е само консултант. От НЕКобясниха и че анализът на HSBC не изключва възможността за преразглеждане на клаузи от проекта на Договора.


Идеята за промяна на проектодоговора беше лансирана преди седмица от икономическия министър Трайчо Трайков. И тогава, и вчера той обясни, че проектът не е структуриран на пазарна основа и предполага държавно финансиране.


Тепкян пък отговори, че не вижда основания за промяна на договор, който все още не е подписан. България има сключено споразумение с „Атомстройекспорт“ за строителството на централата от 2008 г. и оттогава досега са подписани 12 допълнителни споразумения с идеята един ден да бъде подписан и окончателен договор.


„В момента договорът се обсъжда, правим това от няколко месеца. Процесът на преговори продължава, ако получим официално предложение за промяна, ще го обсъдим и ще се опитаме да се договорим, това е нормален процес на сключване на договор. Можем да кажем, че на 1% договорът е готов в момента“, допълни Тепкян. Той предупреди, че на всеки шест месеца проектът за „Белене“ се оскъпява с 4.5%.


На въпрос на журналист дали ще бъде удължено последното, 12-о споразумение след 1 юли Тепкян отговори, че това би било безсмислено, защото от него няма да произтече нищо.


България трябва да се възползва от възможността да изгради нови 2000 мегавата мощности, защото по изчисления нуждите на региона ще бъдат около 12 хил. мегавата през следващите десет години. Това се казва в поздравителния адрес на президента Георги Първанов към „Булатом“, прочетен от негов съветник.


По думите на Първанов е необходимо политическите сили в България да постигнат консенсус по два въпроса – ядрените мощности в България трябва да отговарят на всички критерии за безопасност и че страната трябва да запази мажоритарното си участие в „Белене“, но без да влага допълнително средства.


Трайчо Трайков коментира още, че НЕК има да получава от руската страна над 30 млн. евро от сделка от 2007 г. При нея „Атомстройекспорт“ е купила на занижена цена старото оборудване от площадката на АЕЦ „Белене“ и до този момент няма документи за цялата сума за техниката и разходите по демонтажа, транспорта и застраховката й, които е платила НЕК.


Одитният доклад по казуса от 2009 г. бе оповестен вчера от Гражданския комитет „Не на „Белене“. По думите на Тенчо Попов, бивш заместник-председател на БЕХ и бивш главен секретар на Министерството на финансите, целият доклад е над 100 страници и ситуацията, която той разкрива, е още „по-ужасяваща“ от вече оповестеното. Попов твърди и че арестът му по обвинения в подкуп е станал малко след като е предал въпросния доклад на премиера Бойко Борисов.


http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/06/02/1099830_bulgariia_postavia_novi_usloviia_pred_rusiia_za_belene/?ref=rss


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/06/02/balgariya-postavya-novi-usloviya-pred-rusiya-za-belene/


Тагове:   България,   нови,   условия,   Русия,   82228220,   за,   пред,   поставя,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 558674
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930