Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 16:06 - Шистовият газ като енергийна революция?
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
0



imageПрез последното десетилетие  Америка се превърна в световен лидер в производството на газ, оставяйки след себе си руския „Газпром“.

Залежите само на Пенсилвания са сравними с енергийния потенциал на Саудитска Арабия.


И всичко това благодарение на шистовия газ, който американците са се научили да произвеждат най-ефективно от всички. Но ще донесе ли шистовият газ  енергийна независимост на Съединените щати и техните европейски партньори? Повече за това пред Радио Свобода разказва редакторът  Ед Рийд от специализираното списание NewsBase. image

- Да, шистовият газ наистина напълно промени ситуацията в Северна Америка. В началото на 2000 г. се прогнозираше, че в скоро време САЩ ще се превърне във вносител на газ, особено за втечнен природен газ и енергийната зависимост на САЩ ще се увеличи.



Но през 2007-2008 г., настъпи  бум в добива на шистов газ, а това означава, че Америка сега изнася втечнен природен газ. Тъй като от 2009 г. изпревари Русия и се превърна в най-големият производители на газ в света.


- По-рано добивът на шистов газ бе много скъп. Кое промени ситуацията – по-добрите технологи или високите цени на газа направиха добива на шистов газ рентабилен?


- И това и още нещо. Технологията, използвана   днес е най-новото изобретение.



Повратният момент дойде през 2001-2002 г., когато компанията Devon Energy купил    Mitchell Energy и обедини своята технология за  хоризонтално сондиране с технологията на хидрораздробяване на  Mitchell.



Комбинацията от тези технологии доведе до бум на производителността в периода 2007-2008 година. Между другото, този въпрос   много се обсъжда , защото това е съвсем нова технология, но според различни оценки  на  някои места в Америка е по-евтино   производството на шистов газ от обикновения начин. Цените в Северна Америка паднаха рязко.


- Можете ли да опишете тази технология?


Първата стъпка е традиционна – ??да се намери газ. Това се прави със  сеизмични проучвания и сондажи.  След това в пробойните се вкарва много вода, за да раздробят скалните породи  и газът да излезе на повърхността.



За такова нещо се  използват между 4 и 19 милиона литра вода на ден, така че за сухите райони  да се използва този метод ще е  трудно.

Освен това, трябва да имаме предвид, че се   пробиват много кладенци, което може да бъде проблем за гъсто населените страни.



Сега се правят проучвания за последиците за околната среда от тази технология. Ще бъде интересно да видим резултатите.


- Доколко този опит може да се прилага извън Америка?


- Сега това е основният въпрос, възможно ли е да се повтори  тази газова революция другаде. Ако можех да отговоря на този въпрос, щях да съм много богат.  В САЩ има специфични условия – това е най-проучената геложки  страна в света, има голям вътрешен пазар и непрекъснато се създават  нови технологии. Също така играе важна роля и законодателството. Ако сте собственик на земя, където се добива газ, компанията нещо ще ви плати.


В Европа това е различно. Всички залежи са собственост на  държавата. Ако сте фермер в Англия, Германия или Полша, всичко, което се добива от земята ви, ще бъде   на държавата.

Така че хората не са заинтересувани  в тяхната градина нещо да  се добива или извлича. Мисля, че това ще бъде сериозен проблем. Но също така и екологията. В САЩ са сравнително ниски екологичните стандарти, но грижата за околната среда във Франция наложи мораториум върху използването на технологията за хидрораздробяването. Затова мисля, че да се пренесе американския опит няма да е лесно, най-малко,  няма да бъде толкова интензивно.


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/06/23/shistoviyat-gaz-kato-energiyna-revolyutsiya/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 558570
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930