Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 10:36 - Агенция „Митници“ отне лиценза на „Лукойл Нефтохим“
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
0



imageАгенция „Митници“ прекрати действието на лицензите за данъчни складове на „Лукойл Нефтохим“ и нефтения терминал на рафинерията „Росенец“, съобщиха от агенцията.


Това на практика означава, че рафинерията в Бургас спира да работи, обясни шефът на митниците Ваньо Танов. Тя ще може да преработи единствено наличните количества петрол в нея, но няма да продава произведените от тях горива. Спира се и подаването на петрол към нея. Подобен беше и казусът с бирената фабрика „Леденика“, чийто лиценз преди време също беше отнет от митниците. image


Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.


Отнемането на лиценза за данъчен склад означава и че неговият собственик не може да държи стоки под режим „отложено плащане“ и всички акцизи и ДДС за тях стават незабавно дължими. Ако компанията има лиценз, акциз и ДДС реално не се плащат докато горивата не бъдат купени от крайни клиенти или веригите бензиностанции.


Според оценки на експерти от Министерство на финансите количествата в рафинерията са толкова големи, че това може да означава компанията да плати десетки милиони  лева накуп.


Източник от това ведомство коментира, че след днешната среща на финансовия министър Симеон Дянков и Валентин Златев може да се даде една последна отсрочка, в която рафинерията да изпълни изискванията и ако не спази новият краен срок, повече компромиси няма да се правят.









Мярката е взета заради неспазеното от „Лукойл“ изискване да бъдат монтирани измервателни уреди в складовете, обясни пред БНТ шефът на митниците Ваньо Танов. Засега от „Лукойл Нефтохим“ не са обявили официално становище по случая. „Дневник“ опитва да се свърже с представител на компанията.


Още преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков и Ваньо Танов предупредиха, че ако компанията не спазва изискванията, ще й бъде отнет лицензът. Тогава беше наложен и тримесечен мониторинг в рафинерията.


„За спазването на мярката следят служители на агенция „Митници“, обясни Танов. Повече от 15 дни в „Лукойл“ тече мониторинг и през този период заради липсата на измервателни уреди подчинените му са вписвали данните и ръчно са ги предавали в информационната база на агенцията. От вчера те следят и да не се допуска влизането на транспортни средства в складовете, както и да бъде запечатана тръбата, която подава гориво от „Нефтохим“ към страната, тъй като компанията вече не е данъчен склад, допълни Ваньо Танов.


Пред Би Ти Ви Танов обясни, че когато изпълни всички изисквания на закона, „Лукойл“ отново може да кандидатства за лиценз. Няма възможност за отсрочка, те имаха достатъчно време, повече от година, за да предприемат действия по изпълнението на закона, обясни Танов и направи уговорката, че като шеф на митниците няма право избирателно да санкционира компаниите.


Той уточни, че за 10.30 ч. днес е насрочена среща на финансовия министър Симеон Дянков с представители на „Лукойл“ и на Агенция „Митници“.


Източник от финансовото ведомство коментира пред „Дневник“, че след днешната среща на финансовия министър Симеон Дянков и Валентин Златев може да се даде една последна отсрочка, в която рафинерията да изпълни изискванията и ако не спази новият краен срок, повече компромиси няма да се правят.


Не се очаква проблем с доставките на горива


„Санкцията няма да доведе до проблем, нито до недостиг на горива на пазара“, заяви Ваньо Танов. Той обясни, че в условията на пазарна икономика горива могат да се внасят от цял свят и не вижда проблем в отнетите лицензи на „Лукойл“.


Наскоро проверка на „Дневник“ показа, че реално България може да се захранва почти изцяло от внос на дизел и бензин. По данни на националната статистика (НСИ) през някои месеци на 2010 година например над 70% от доставките в страната са били от внос.


Така например, когато рафинерията излезе в планов ремонт през февруари 2010 г. в страната почти не се произвеждаха горива. Пазарът беше захранван основно от внос и от резервите на производителите и търговците, които са длъжни да поддържат определен резерв, в случай че има спиране на производството и доставките в България.


„Количествата в основния търговски партньор на „Нефтохим“ – „Лукойл България“, също ще могат да се продават, тъй като на тях вече е начислен акциз“, заяви Танов.


Спирането на производството на „Нефтохим“ няма да понижи и приходите от акцизи в бюджета. Причината е, че търсенето ще бъде захранено от внос и резерви, които също се облагат с акциз.


http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07/27/1129679_agenciia_mitnici_otne_licenza_na_lukoil_neftohim/


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/07/27/agentsiya-mitnitsi-otne-litsenza-na-lukoyl-neftohim/


Тагове:   агенция,   отне,   82228220,   8222,   НА,   лиценза,   Нефтохим8220,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 555717
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031