Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 15:30 - Новият конфликт между Русия и Украйна за газа води до студена европейска зима
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 975 Коментари: 0 Гласове:
1



image


Харковските споразумения за доставки на природен газ са в противоречие с украинското законодателство  и по тази причина ще бъдат разтрогнати. Това заяви пред репортери премиерът на Украйна Николай Азаров, който  предложи подписването на споразумение  с Москва за газа.


Както бе припомнено от министър-председателя,  доставките на руски природен газ за Украйна са определени от междуправителствено споразумение от 2004 година. Според този документ, страните трябва ежегодно да съгласуват годишните доставки на газ, каза премиерът.image


„За голямо  съжаление, споразумението от 2004 г., което има силата на междудържавно и е над националното законодателство, никога не е било изпълнявано. Ето защо ние вярваме, че договорите, подписани през 2009 г., противоречат, поне в частта, която се занимава с годишните обеми на доставките на природен газ „, – каза Николай Азаров.


НАК Нафтогаз на Украйна „, която e сключвал Газпром договорите за доставките на газ, ще бъдат ликвидирана, каза още министър-председателят. Нафтогаз като бизнес единица ще престане да съществува и на този пазар ще заработи изцяло ново дружество. И затова всички споразумения, които съществуват днес, ще бъдат преразгледани „, – каза той.


Ръководителят на правителството отбелязва, че преразглеждането на споразуменията е от изключително значение за икономиката на Украйна, и   предложи на Русия да започнат преговори по този въпрос.

„Надяваме се, че руското правителство също осъзнава това“ – каза Азаров.

„Надяваме се, че Русия, която изпълнява собствените си договори (от 2004 г.), ще отговори положително на нашето предложение“ – добави той.


Договорът, подписан от Юлия Тимошенко и Владимир Путин през 2009 г., предвижда доставката на руски газ на цена от $ 450 за 1 000 кубически метра. През април миналата година, Дмитрий Медведев и  Виктор Янукович  договориха в Харков отстъпка от 30%,  в замяна на което Украйна  удължи престоя на нейна територия на Черноморския флот на Русия. Само че след това Киев нееднократно е изразявал недоволството си от  текущите цени на руския газ, считайки ги за грабителски.


В нов   етап на влошаване   руско-украинският газов спор влезе в средата на август. При това президентът на Украйна Виктор Янукович не успя да се договори с Медведев за по-ниски цени на газа.

След което  от Киев започнаха да пристигат съобщения за намерението и да намали вноса на руски природен газ и дори да оспори сделката за газа в международен съд.


Миналата сряда  министърът на енергетиката Юрий Бойко каза:

„Киев  възнамерява в близко бъдеще да   намали се една трета обема на покупките на руски газ чрез увеличаване  използването на въглища, а след това напълно се откаже от покупките на природен газ.“


След което премиерът Николай Азаров даде на Русия  последен шанс да направи преглед на сключените през 2009 г. споразумения. В противен случай, каза той, руското ръководство ще трябва да поеме върху себе си тежестта на „последиците“.


От своя страна, ръководителят на Газпром Алексей Милер заяви, че „Нафтогаз  Украйна“ при условията на съществуващия договор трябва да плаща доставки  размер на не по-малко от 33 млрд. куб. метра. на година. От своя страна Дмитрий Медведев заяви, че позицията на  Киев е „зависимост“.


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/09/02/noviyat-konflikt-mezhdu-rusiya-i-ukrayna-za-gaza-vodi-do-studena-evropeyska-zima/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 558641
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930