Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 09:30 - Метанът за първи път с акциз, поскъпва с 4 до 8%
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
0



imageМетанът за автомобилите за първи път ще се обложи с акциз и ще поскъпне най-много в сравнение с онези горива, чиито ставки предстои да се повишат.


Това предвижда проектът на Министерство на финансите за промени в закона за акцизите и данъчните складове.


Според него метанът ще се облага с 1.7 лв. за гигаджаул, като до момента горивото е освободено от облагане с акцизи. По сметки на Агенция „Митници“ ще повиши цената за килограм с 4.8 стотинки, за килограм, а като се добави и ДДС върху акциза поскъпването ще е 6 стотинки.


При сегашни цени на метана между 1.35 и 1.5 лв. за килограм, повишаването ще е около 4%. Според Любо Ганев, който е управител на фирма „Рмикс“ и търгува с метан обаче поскъпването ще е 0.10 лв. на килограм или поскъпването ще е 8%.


В момента метанът е най-евтиното гориво, като за 100 километра пробег се са нужни 5 килограма или разходът за обикновен автомобил е 8-9 лв., а с бензин може да излезе между 16 и 20 лв. Според Любо Ганев обаче монтирането на уредби за метан е скъпо и става изгодно при дълъг период на време, в което се шофира на метан. Повишаването на цената пък ще направи това гориво по-малко привлекателно за собствениците на автомобили.


„Въвеждането на акциз върху метана ще осигури на държавата 5 млн. лв., но срещу този приход тя ще загуби милиони левове ДДС приходи от търговията с метан. Ще откаже и хората да минават на метан, а това най-безвредното гориво. В италия 1.2 млн. автомобили карат на метан, у нас са само 60 хиляди. По-глупави ли са италианците от нас, че не въвеждат акциз, та се налага ние да го въведем“, каза той пред „Дневник“.


Покачване на цените заради по-високи акцизи ще има също при биодизела и корабните горива, както и при керосина, който се използва като самолетно гориво. За тези продукти акцизите трябва да достигнат 630 лв. за 1000 литра, при сегашна ставка 615 лв. Това ще означава покачване на крайната цена с 1.5 стотинки за литър или 2 стотинки след добавяне на ДДС и закръглянето.


Най-малко ще поскъпне природният газ използван за отопление. Необлагаем до момента от следващата година се предлага и той да се облага с 0.2 лв на гигаджаул, което трябва да увеличи цената му с 1 стотинка на литър.


През миналата година акцизите за бензина и дизела също поскъпнаха с няколко стотинки, но тези повишения са неколкократно по-малки от предприетите през 2007 година, които през 2008 година увеличиха цените им над договорените ангажименти с ЕС и накараха транспортните компании да протестират.


Леко понижение се предвижда в акциза за най-рядко продаваните бири у нас.


В законопроекта се предлага независимите малки пивоварни от ЕС също да предлагат продукцията си при ставка 0.75 лв. за хектолитър градус плато. Тази ставка и в момента важи, но само за малките български пивоварни, чието производство не надхвърля 200 хил. хектолитра на година. Такива са бирариите, които предлагат собствена продукция „жива бира“ и още няколко бутикови пивоварни в страната. Допълнително изискване за производителите, които искат да се възползват от ниската ставка е те да не са част от някой международен концерн, като се посочват редица критерии на които фирмите да отговарят, ако искат преференциалния акциз.


Според експерти на Министерство на финансите обаче у нас почти не се предлага бира от независими малки пивоварни в чужбина и промените само ще уеднаквят фактическото третиране за българските роизводители с евентуалното облагане на чуждестранна бира от ЕС.


В момента акцизът за пивото от големи пивоварни е 1.50 лв. за хектолитър градус плато (това е измерител за сухото вещество, ползвано от пивоварите, за производство на 100 литра бира, различен от алкохолния градус – бел. авт.). Така при най-масовите бири, за които съдържанието е между 10 и 11 градуса, акцизът варира между 7.5 и 8.2 ст. за бутилка. Ефектът за стандартна бутилка от половин литър се изчислява, като градусите се умножат по 1.50 лв. и полученото количество се раздели на 200. Това означава, че акцизът за половин литър бира от независима малка пивоварна ще е между 3 и 4 стотинки.


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/10/11/metanat-za-parvi-pat-s-aktsiz-poskapva-s-4-do-8/


Тагове:   път,   акциз,   Метанът,   за,   първи,   До,   поскъпва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 555510
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031