Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 01:18 - Производителите на екоенергия искат ревизия на ВЕИ закона
Автор: energetikata Категория: Технологии   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0



imageНовият ВЕИ закон е крачка назад по отношение на законодателството, пречи на инвестициите в прoeкти за зелена енергията в страната и стимулира по-скоро развитието на конвенционалната енергия. Около това се обедниха представители от бранша на днешната конференция „Зелената енергия – предизвикателства и нови бизнес възможности“. Има пълен дисбаланс между интересите на електроразпределителните дружества, от една страна, и на производителите на екоенергия, което ще доведе до необходимостта от спешна ревизия на новия закон, коментира Милена Янузова, независим експерт.


В новото законодателство има редица нерешени въпроси, коментира експертът. Не е ясно каква ще е съдбата на издадените лицензи за производство на електрическа енергия за бъдещи обекти, които са издадени по условията на вече отменения закон. Повечето от тях вече са с изработени бизнес планове с три сценария – оптимистичен, реален и песимистичен. Заради новия закон обаче цените ще трябва да се определят по нова формула, не съответства на тези, заложени дори в най-лошия сценарий.


Не е ясно и как се определя цената за присъединяване на обектите с мощност над 200 KW и над 1 МW за обектите, произвеждащи биомаса, посочва Янузова. Новият закон предвижда до границата на собственост на цената се поема производителя, а останалите от съответното разпределително дружество, но това не важи за другите обекти с по-голяма инсталирана мощност.


Като недостатък в закона Янузова посочи още, че не са развити националните и европейските схеми за подпомагане на екоенергията по подобие на тези за насърчаване на енергийната ефективност. Така новото законодателство се оказва не особено атрактивно за собствениците на сгради, които решат да инсталират слънчеви панели или  вятърни генератори на покривните пространства, с които да произвеждат електроенергия. Излишната енергия може да се продава на преференциални цени, което може да върне част от тези инвестиции, посочва експертът. Изграждането на подобни малки инсталации на покривните пространства би могло да помогне за диверсификацията на енергийните източници и независимост от големите енергийни компании като ЧЕЗ, EVN, E.ON, допълва още Янузова.


Според ДКЕВР обаче наложените изисквания ще отсеят надеждните от ненадеждните инвеститори и ще стимулират малките производствени мощности, които са близки до съответните товари.


http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/06/01/1098674_proizvoditelite_na_ekoenergiia_iskat_reviziia_na_vei/?ref=rss


Още по темата:

Източник: http://energetika-bg.com/2011/06/01/proizvoditelite-na-ekoenergiya-iskat-reviziya-na-vei-zakona/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: energetikata
Категория: Технологии
Прочетен: 555746
Постинги: 486
Коментари: 107
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031